About Patara Beach

About Patara Beach

Patara Plajı Hakkında

Patara Plajı Hakkında

PATARA PLAJI HAKKINDA: KONUMU VE GİRİŞ ÜCRETİ

Antalya Patara Plajı Kaş ilçesine bağlı Kalkan beldesinde bulunmaktadır. Patara Plajı nerede diye merak ediyorsanız Kalkan merkeze ortalama 18 km uzaklıkta bulunmaktadır. 12 km uzunluğundaki Patara Plajı bölgenin en uzun ve gösterişli plajıdır. Kumsalı ince kum olan plajın denizi ise sığ ve zaman zaman dalgalıdır. Sürekli rüzgarlı bir bölge olmasından dolayı, kumsal rüzgar sörfüne elverişlidir.



Patara Plajı hakkında bilgi edinmek isterseniz;

Patara Plajına giriş, bir dönem Likya Birliğine başkentlik yapmış Patara Antik Kentinden yapılmaktadır. Günümüzde deniz kaplumbağaları caretta carettalara ev sahipliği yapan plaja belirtilen saatler dışında giriş çıkış yapmak yasaktır. Patara Plajına giriş ücreti 2019 yılında, 10 kişiye kadar 30 Türk Lirası idi. Patara Antik Kenti gezmek için girişte bulunan personel sizden ekstra ücret talep edebiliyor. Müzekart sahibi misafirlerimiz için ise giriş için herhangi bir ücret ödememektedir.

    Patara Plajının genişliği bazı bölgelerde oldukça geniş olmasından dolayı birçok Yeşilçam filminde çöl olarak kullanılmıştır. Rüzgar sebebi ile zamanla oluşan kum tepeleri gerçek bir çöl havasındadır. Kırmızı, turuncu ve sarı renkli gün batımında gökyüzünde oluşan renk cümbüşünü izleyerek, güneşin kum tepelerinin üzerinden batışını izleyebilirsiniz.


Plajda deniz seviyesi oldukça sığ olmasının yanı sıra, denizin altındaki akıntı sebebi ile denizin su seviyesi bazı yerlerde alçalıp yükselmektedir.

    Patara Plajına giriş çıkış saatleri; 15 Mayıs ve 15 Eylül tarihleri arasında deniz kaplumbağaları caretta carettalar ile dönüşümlü olarak kullanılmasından dolayı sabah 08.00 ve akşam 19.00 saatleri arasında kullanıma açıktır. Misafirlerin kullanımına açık olan saatlerde de deniz kaplumbağası caretta carettaların yumurtlama alanlarına ve yumurta bıraktıkları işaretlenmiş özel alanlarda şemsiye ve şezlong kullanılması yasaktır. Plajın kapanış saati olan akşam 19.00 dan sonra plaja girmek, yakın bölgede gürültü yapmak ve ışık yakmak kesinlikle yasaktır. Plajı ziyaret eden misafirlerin bu kurallara uyması deniz kaplumbağaları caretta carettalar için oldukça önemlidir. Bu kural ve yasaklara uymayan ziyaretçilere para cezası kesilmektedir.



    Patara Plajı giriş ücreti olmasının yanı sıra plajda talep edeceğiniz şemsiye şezlong için ekstra ücret ödemeniz gerekmektedir. Plajda ücretsiz kullanabileceğiniz yeterli sayıda soyunma kabini, duş ve umumi tuvalet mevcuttur. Plaj işletmesinin plajda yeme – içme hizmeti veren kafe – restoran yeri bulunmaktadır.

Patara bölge olarak çok fazla rüzgar alan bir bölge olmasından dolayı birçok kum tepecikleri oluşmuştur. Bu kum taşınmasını engellemek amacı ile plajın birçok yerine zakkum ve akasya ağaçları dikilmiştir. Görsel olarak ta plaja güzellik ve estetik katan bu ağaçlar yeşil ağaçların, sarı kumların ve mavi denizin muhteşem birleşimini gözler önüne sermektedir.

Tatilinizi Patara da geçirmek isterseniz Patara Plajı otelleri sizin için idealdir. Otellere alternatif olarak bölgede konaklama için pansiyon, bungalov ve ya villa konaklamasını tercih edebilirsiniz.

Kaş Patara Plajı girişi yaklaşık 200 metre uzunluğunda bir tahta yoldan sağlanmaktadır. Bu tahta yol sonrasında sizi altın renkli sarı renkli sıcacık kumsal ve masmavi Patara Plaji beklemektedir.


 

Patara Antik Kenti

Geçmişi M.Ö. 8. yüzyıla kadar uzanan Patara, uzun yıllar Likya birliğini başkentlik yapmış birliğin en eski yerleşim yeridir.

Patara Antik Kenti Kalkan merkeze ortalama 18 km mesafede bulunan bir Likya yerleşkesidir. Likya Birliğinin en önemli ve en eski şehirlerinden olan ve vadide denize açılan tek yerleşke olmasından dolayı tarihler boyunca en önemli liman kentlerinden birisi olmuştur.

Roma imparatoru Neron’ un M.S. 65 yılında yaptırmış olduğu saptanmış dünyanın en eski deniz fenerine ev sahipliği yapmaktadır. Günümüzde hala onarılmayı bekleyen bu deniz feneri zamanında büyük bir tsunami sebebi ile yıkılmış ve yalnızca deniz fenerinin kalıntıları kalmıştır. 2005 yılında yapılan kazılar sonucunda deniz feneri kalıntıları kumların altından gün yüzüne çıkarılmıştır.

Patara Antik Kentine giriş, kalıntıları günümüze kadar çok iyi muhafaza edilmiş olan Roma Zafer Takı’ ndan yapılmaktadır. Roma Zafer Takı’ nın devamında bulunan tepenin eteklerinde eteklerin de lahit mezarlarının bulunduğu alan uzanmaktadır.

Kurşunlu Tepe olarak adlandırılan bölgede bulunan tiyatronun depremde yıkıldığı ve M.S. 147 senesinde tekrar yapıldığı yapılan kazılar sonucunda anlaşılmıştır. Kurşunlu Tepe Patara Antik Kentinin genelini seyredebileceğiniz en güzel yerdir. Hala ayakta olan Ana Cadde, Liman, Korinth Tapınağı, Hamam ve tahıl ambarı bu tepeden rahatlıkla görülmektedir. Ayrıca dönemin önemli toplantılarına ev sahipliği yapmış olan Parlamento Binası da görülmeye değer kalıntılar arasındadır.

 Likya Birliğinin başkenti olması M.Ö. 2. yüzyıla dayanmaktadır. Patara, döneminde 3 oy hakkına sahip birkaç kentten biri idi. Likya birliğinin kontrolü Seleukos Krallığına geçmesi ile Patara’ da birliğin başkenti olarak kabul edilmiştir. Patara’ nın başkentliğinin resmileşmesi ise Roma Devletine karşı özerkliğini ve Rodos’ a karşı bağımsızlığını ilan etmesi ile olmuştur. Patara’ nın bir diğer özelliği de Roma İmparatorluğu nun eyaletleri ile arasındaki bağlantıyı kuran bir deniz üssü noktası olmasıdır.

Patara’ nın egemenliği Roma İmparatorluğu’ nun eline geçtikten sonra dahi önemini yitirmemiş olup valilerin adli işlemlerini yürüttüğü bir kent haline gelmiştir.

Akdeniz’ in önemli bir liman kenti olmasının sebebi ise bölgede bulanan 3 tahıl ambarından bir tanesinin Patara bölgesinde bulunmasıdır. Bu sebeple ticari gemilerin o dönemde en uğrak yeri olmuştur. Patara Kenti’ nin limanının kum olmasından dolayı ve zamanla bu kumun gemilerin alt kısmına değmesinden kaynaklı ve bu sebepten ötürü gemilerin zorluk yaşamasından dolayı zamanla bu önemini yitirmiştir.

Likya Birliğinin başkenti ve dönemin önemli kentlerinden biri olmasından dolayı devlet büyükleri toplantılarını Patara da bulunan meclis binasında gerçekleştirirlerdi. 1400 kişi kapasiteli bu meclis binasında 21 oturma sırası bulunmaktadır. Meclis binasının yakınında bulunan tiyatronun kapasitesi ise yaklaşık 6000 kişiliktir. Bu tiyatro Roma İmparatorluğu döneminde gladyatör ve hayvan dövüşlerine ev sahipliği yapmıştır.

Patara Antik Kenti Roma İmparatorluğu’ nun egemenliğinden sonra Apollo Kehanet Merkezi olarak ün yapmıştır. Bizans döneminden itibaren de Hristiyan alemi için önem kazanmıştır. Hristiyan alemi için öneli olmasının sebepleri arasında ise Saint Nicolas yani bilinen adı ile Noel Baba’ nın Patara lı olmasıdır. Ayrıca Selanik doğumlu ve hristiyanlık dininin yayılması adına misyonerlik yapmış Aziz Methodius Patara kendinde vefat etmiştir.

Patara Antik Kenti ve Patara Plajı siyasi ve dinsel açıdan dönemin önemli merkezlerinden biri olmuştur. Patara Antik Kentinde görülmesi ve gezilmesi gereken bir çok yer ve tarihi alan mevcuttur. Sizde Patara Plajını ziyaret edenlerden iseniz Patara Antik Kentini gezmeden plajdan dönmemenizi tavsiye ederiz.


Patara Kiralık Villa seçeneklerimizi incelemek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz!

https://www.villadanismani.com/patara-kiralik-villa

Guests Log in

Whatsapp